Edistyneiden jäljitysjärjestelmien ansiosta matkatavarat katoavat yhä harvemmin, mutta jokainen omille teilleen lähtenyt matkalaukku aiheuttaa harmia matkustajalle. Miten kuuluu toimia, kun matkalaukku viivästyy tai katoaa, ja voiko tilanteeseen varautua jotenkin?

Tuntikausia kestänyt lentomatka on vihdoin ohi, ja olet saapunut kohteeseen. Lentoasemalla matkatavaroiden kuljetinhihna pyörii pyörimistään kunnes viimein pysähtyy, vaan matkatavaroitasi ei näy. Mikä avuksi?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa marssia oman lentoyhtiön tulopalveluun ja tehdä matkatavaran viivästymisestä ilmoitus. Tulopalvelussa tiedot syötetään maailmanlaajuiseen Baggage Tracing -järjestelmään, ja matkustaja saa PIR-raportin (Property Irregularity Report), jossa on raporttinumero. Raporttinumerolla voi seurata matkatavaroiden tilannetta World Tracer -etsintäjärjestelmässä.

Järjestelmään voi myös päivittää yhteystietojaan. Monet lentoyhtiöt toimittavat löytyneet matkatavarat omistajan luokse, joten osoite- ja muut yhteystiedot kannattaa pitää ajan tasalla.

Monilla lentoyhtiöillä on käytössään sähköinen matkatavaranetsintälomake. Ohjeet sen täyttämiseen saa oman lentoyhtiön verkkosivuilta.

Matkatavara katsotaan viivästyneeksi kolmen viikon ajan. Jos tavaroita ei 21 vuorokauden kuluessa löydetä, on lentoyhtiön korvattava kadonnut omaisuus, vaikka tavarat löytyisivät myöhemmin. Korvauksia varten kadonneet tavarat on listattava yksityiskohtaisesti.

Korvaus perustuu tavaran arvoon

Hakiessasi korvausta matkatavaran viivästymisestä ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi tai täytä korvaushakemus 21 päivän kuluessa siitä päivästä, kun matkatavara on toimitettu sinulle. Säilytä kaikki dokumentit, kuten kuitit hankkimistasi välttämättömistä vaatteista tai perushygieniatarpeista.

Korvauksen saa yleensä vasta matkan päätyttyä, mutta lentoyhtiöltä voi saada välttämättömyystarvikkeet tai voucherin, jolla ne voi hankkia itse. Kannattaa varautua siihen, että lentoyhtiö ei välttämättä korvaa itse ostettuja tarvikkeita täysimääräisesti. Vain välttämättömät tarvikkeet korvataan.

Korvaus perustuu aina menetettyihin euroihin, ei matkustajalle aiheutuneeseen mielipahaan. Matkustajan oikeuksia suojaava kansainvälinen Montréalin yleissopimus asettaa myös ylärajan korvaukselle ja takarajan korvaushakemukselle. Sopimuksen mukainen enimmäiskorvaus on reilut tuhat euroa. Enimmäiskorvaussumma vaihtelee, sillä se määritellään Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) määrittäminä erityisnosto-oikeuksina (SDR), joiden arvo lasketaan valuuttakurssien mukaan.

Lentoyhtiön kanssa kannattaa kuitenkin neuvotella, sillä matkan luonne ja tarkoitus vaikuttaa korvauksiin. Lentoyhtiö voi hyvittää osan matkan hinnasta, jos matkan tarkoitus kärsii matkatavaran viivästyksen takia, tai saattaa maksaa hotelliyön, jos tarkoitus oli lähteä telttailemaan, ja teltta katosi matkalaukun mukana.

Näin ennaltaehkäiset ikäviä tilanteita

1. Pakkaa käsimatkatavaroihin kaikista olennaisimmat: reseptilääkkeet, pakolliset hygieniatarpeet ja kosmetiikka alle 100ml:n pakkauksissa, pari alusvaatekertaa, puhdas t-paita ja kohteen säähän sopivat kengät.

2. Varaudu huolellisesti etenkin, jos matkaasi kuuluu välilaskuja. Matkatavarat saattavat myöhästyä koneestasi, jos välilaskun vaihtoaikataulu on tiukka. Viisainta onkin suunnitella reitti niin, että vaihtoaikaa on mieluummin runsaasti kuin kitsaasti.

3. Älä pakkaa arvotavaroita, kuten rahaa, koruja tai avaimia, ruumaan menevään matkalaukkuun.

4. Pakatkaa matkaseuralaisesi kanssa toistenne laukkuihin muutamia olennaisia tavaroita. Jos toisen laukku eksyy, on mukana ainakin joitain vaihtovaatteita.

Lähteet: Yle Uutiset, Finnair, Airhelp 

Tutustu Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavaratehtaaseen

Tarkista pakkausohjeet tästä

Baggage belt exit 2B