Finavia, 20.4.2017
Helsinkiläinen Aleksi Jyrälä siirrettiin yllättäen pois KLM:n lennolta Amsterdamista Helsinkiin. Ylivaraus on lentoyhtiöille tavallinen tapa. Yleensä tilanteet ratkeavat vapaaehtoispohjalta.
Oli sunnuntai-ilta syksyllä 2015, ja helsinkiläinen Aleksi Jyrälä oli matkalla viikonloppureissulta Amsterdamista Suomeen. Maanantaiksi oli tarkoitus ehtiä töihin. Kun Jyrälä tulosti Schipholin lentokentällä lähtöselvitysautomaatista tarkastuskorttinsa, paikkanumeron sijalla luki kuitenkin ”Standby”. Asiaa selvitettäessä KLM:n virkailijat ilmoittivat, ettei Jyrälä tai kukaan hänen kymmenen hengen seurueestaan pääsisi kyytiin, sillä kone oli ylivarattu.
”Olin yllättynyt. Yleensä lennon vaihtajia etsitään vapaaehtoisesti, mutta meille vain ilmoitettiin, että emme mahdu koneeseen – emmekä muillekaan sunnuntaina lähteville lennoille”, Jyrälä kertoo. ”Minua se ei niin häirinnyt, mutta monella muulla oli maanantai-aamuna tärkeitä työmenoja, ja heille lennon missaaminen oli ikävämpi juttu.”
Hyvityksenä lentoyhtiö antoi Jyrälälle ja tämän seurueen jäsenille kullekin 400 euroa käyttörahaa ja maksoi illallisen sekä yöpymisen lentokentällä. Seuraavana päivänä koko ryhmä pääsi lentämään Tukholman kautta Helsinkiin.
United-tapaus nosti ylibuukkauksen otsikoihin
Lentojen ylivaraaminen nousi viime viikolla kansainvälisiin otsikoihin, kun netissä levisi kännykkävideo, jossa lentokentän turvallisuusviranomaiset poistivat matkustajan United Airlinesin ylivaratulta lennolta kovin ottein.
Lentoyhtiö on pahoitellut tapausta jälkeenpäin. Unitedin lausunnon mukaan yhtiö oli ensin yrittänyt löytää vapaaehtoisia vaihtamaan lentoa jopa 1000 dollarin korvausta vastaan, mutta kun kukaan ei ilmoittautunut, määräsi yhtiö neljä matkustajaa jäämään kentälle. Videolla näkynyt mies oli kieltäytynyt poistumaan koneesta, jolloin turvallisuusviranomaiset olivat siirtäneet tämän väkisin paikaltaan.
Voimakeinoin poistetun matkustajan on kerrottu ryhtyneen oikeustoimiin lentoyhtiötä vastaan, ja kaksi turvallisuusvirkailijaa on väliaikaisesti hyllytetty tehtävistään tapauksen vuoksi.
Lentojen ylivaraus on tavallinen käytäntö
Lentoyhtiöille lentojen ylivaraaminen on tavallista toimintaa. Useimmille lennoille myydään hieman enemmän lippuja kuin koneessa on tilaa, koska kaikki varaukset eivät toteudu lähtöpäivänä. Lentoliput ovat myynnissä jopa vuoden ennen lähtöä, ja tänä aikana yhteen lentoon voi kohdistua jopa satoja peruutuksia ja varauksia.
Ylivarauksien avulla tehostetaan lentoliikennettä ja varmistetaan, että koneet lentävät mahdollisimman täysinä. Tämä helpottaa lentolippujen hintapainetta ja auttaa alentamaan lentoliikenteen aiheuttamia päästöjä.
”Ilman ylibuukkausta moni lennolle haluava matkustaja jäisi ilman paikkaa koneesta, koska paikkaa pidettäisiin varattuna lähtöön asti, ja silti ilmaan voisi nousta lopulta tyhjä istuin”, kirjottaa Finnair ylibuukkauksesta blogissaan.
”Yleensä ylivaraaminen ei tuota matkustajille lainkaan häiriötä”, kommentoi myös KLM:n edustaja sähköpostitse.
Jos peruutuksia ei kuitenkaan tule ja kaikki lipun ostaneet saapuvat lennolle, pyrkivät lentoyhtiöt etsimään matkustajien joukosta vapaaehtoisia vaihtajia, yleensä jo lähtöselvityksessä tai -portilla.
”Mikäli vapaaehtoisia ei ilmoittaudu tarpeeksi, joudutaan matkustajia valitettavasti siirtämään muille lennoille vastoin heidän tahtoaan”, Finnair kirjoittaa.
Lentoyhtiöt tarjoavat lentoa vaihtavalle matkustajalle korvauksen. Tätä vaatii myös EU:n kuluttajansuojalaki. Korvaus on usein tuntuva, ja lisäksi lentoyhtiöt tarjoavat huolenpidon, uuden reitityksen määränpäähän sekä majoituksen, jos matkustajan lento siirtyy yön yli.
”Teemme kaikkemme, että ilman paikkaa jääneille matkustajille koituu mahdollisimman vähän vaivaa”, toteaa KLM:n edustaja.
Ylivaraus voi olla matkustajalle myös hyvä juttu
Aleksi Jyrälälle paluulennon ylivaraamisesta johtunut viivästyminen ei lopulta tuottanut suurta harmia.
Lopulta jäin kuitenkin plussan puolelle lennoista ja pääsin matkustamaan bisnesluokassa kotiin.
”Eniten häiritsi ylimääräinen säätö ja se, että lentoyhtiö ei ilmoittanut asiasta etukäteen. Olisin voinut jäädä vielä päiväksi Amsterdamiin, sen sijaan että vietin vuorokauden lentokentällä”, Jyrälä sanoo. ”Lopulta jäin kuitenkin plussan puolelle lennoista ja pääsin matkustamaan bisnesluokassa kotiin.”
Muissa tapauksissa Jyrälä kertoo ilmoittautuvansa jopa mielellään vapaaehtoiseksi vaihtajaksi ylibuukatulta lennolta.
”Jos suunnitelmat ovat joustavat, ehdottomasti. Viimeksi jopa harmitti, että en Brasilian-lennon välilaskulla Pariisissa ehtinyt ilmoittautua, kun vapaaehtoisia kyseltiin. Olisin saanut melkein koko lennon hinnan takaisin rahana ja voinut viettää ylimääräisen yön Pariisissa ilmaiseksi”, Jyrälä kertoo.
Lentoyhtiöiden mukaan suuri osa ylivaraustilanteista saadaankin hoidettua hyvin vapaaehtoispohjalta korvausta vastaan.
Lue lisää matkustajan oikeuksista.