FBTA:n toimikuntien yhteinen Valmiina lähtöön -työryhmä julkaisee matka- sekä kokous- ja tapahtumahallinnon käyttöön ohjeita ja tietoa auttamaan erityisesti korona-ajan haasteista selviytymisessä.
Muutama sana matkustusturvallisuudesta:
Christoffer Lindroos, Falck Global Assistance Finland
Falck Global Assistance Finlandin Country Manager Christoffer Lindroos on vahvasti mukana FBTA:n toiminnassa sekä Liikennetoimikunnan jäsenenä että toimikuntien yhteisessä Valmiina lähtöön –ryhmässä.
Christoffer on työskennellyt Falckissa vuodesta 2016 ja ennen sitä SOS Internationalissa sekä pankki- ja vakuutusalalla. Hänen vastuulleen kuuluvat Falckin matkahätäpalvelun (Assistance) Suomen toiminnot.
Falck Global Assistance tarjoaa matkahätä- ja matkariskienhallintapalveluita suomalaisille ja kansainvälisille vakuutusyhtiöille ja yrityksille.
Falck Global Assistance toimii maailmanlaajuisesti. Nopean ja tehokkaan avun mahdollistamiseksi Falck on perustanut omien konttorien lisäksi vahvan kumppaniverkoston. Omat konttorimme yhdistettynä vahvaan kumppaniverkostoon mahdollistaa paikallisen läsnäolon sekä asiakkaidemme tarpeisiin räätälöidyt palveluratkaisut, maailmanlaajuisesti, 24/7.
Miten korona vaikutti Falckin toimintaan – mitä huomioita tehtiin?
Operatiivinen toiminta täytyi sopeuttaa nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen. Lisäksi oli totuttava jatkuviin kohdekohtaisiin muutoksiin ja valtavaan määrään erilaisia viranomaismääräyksiä. Esimerkiksi matkustajaa tukeva matkasovellus ei ollut enää kaikilta osin käyttökelpoinen, kun tutut terveydenhuoltokumppanit eivät pystyneet toimimaan kuin ennen. Kohteessa oleva lääkäri tai sairaala saattoi olla toimintakyvytön ottamaan vastaan potilaita. Myös potilaskuljetukset oli suunniteltava ihan uudelta pohjalta.
Pandemian aikana korostui myös matkavalmisteluiden tärkeys. Falck oli aktiivisesti mukana selvittämässä minkälaisia rajoituksia oli voimassa, kuinka kyseisessä maassa tuli toimia terveysturvallisesti ja miten siellä pystyi liikkumaan.
Mitkä lähteet ja minkälainen materiaali on Falckilla koettu hyväksi korona-aikana?
Tietoa maailman koronatilanteesta saadaan useasta lähteestä. Tekoälyä on lisätty ja samoin analyytikoita, jotka varmistavat tekoälyn tuottaman tiedon oikeellisuuden.
Kumppaniverkosto on pysynyt melko samana. Paikan päällä toimivat ammattimaiset tietolähteet ovat edelleen todella tärkeitä, jotta saadaan oikeaa tietoa siitä, mikä tilanne kohteessa on. Näitä tietolähteitä ei voi korvata teknisillä ratkaisuilla – tarvitaan kokeneiden asiantuntijoiden oikeita havaintoja.
Väärän tiedon ja valeuutisten leviäminen on lisääntynyt. Tämä on johtanut siihen, että kaikki tieto on tarkastettava entistä tarkemmin ennen julkaisua.
Millaiset ovat lähitulevaisuuden näkymät?
Palveluverkoston muutokset jatkuvat ja pysyvyys on epävarmaa: monet ulkomaiset kumppanit kärsivät turisti- ja liikematkustajien kadosta pandemian aikana, mikä on johtanut niin konkursseihin kuin hinnankorotuksiin.
Voimme edelleen varautua nopeisiin muutoksiin viranomaismääräyksissä ja –rajoituksissa.
Digitaalisuus ja tekoälyn käyttö lisääntyvät. Matkustajien käytössä on koko ajan lisääntyvä määrä erilaisia esim. etäneuvontapalveluita.
Epävarmuus jatkuu eli erilaiset epidemiat ja pandemiat, luonnonkatastrofit ja terrori-iskut pysyvät maailmankuvassa.
Katsotaan pidemmälle tulevaan – mitä siellä näkyy?
Digitalisaatio tuo mukanaan integroituja ratkaisuja esimerkiksi siten, että varaaminen, maksaminen ja riskien hallinta on nivottu toimimaan yhdessä samassa järjestelmässä.
Etälääkärien käytön suosio ja käytön kätevyys lisääntyvät. Matkustaja saa helpommin ja nopeammin hoitoa ja mikäli diagnoosi voidaan tehdä etänä Suomessa, potilaan sairaushistoria on varmemmin käytettävissä.
FBTA-materiaalipankkiin on lisätty Falck Global Assistancen Pre-travel checklist matkavalmistelun tueksi. Samasta paikasta löytyy muutakin arvokasta tietoa – esim. Valmiina lähtöön –ryhmän Covid-linkkilista.