Sekä EU:n että Suomen kansalliset vaalit v. 2019 ovat jo saaneet harteilleen ympäristövaalien manttelin. Eikä syyttä, sillä YK:n kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) lokakuussa julkaisemassa raportissa linjataan, että kaikkien maailman valtioiden on sitouduttava nopeisiin toimiin, mikäli maapallon lämpeneminen halutaan pitää kurissa.
Nopeimmat ovat jo ehtineet vaatia Suomeen samantyyppistä lentoveroa, joka otettiin Ruotsissa käyttöön tänä vuonna. Sillä ei tunnu olevan väliä, ettei Ruotsin veron vaikutuksista ole vielä saatavissa paljonkaan faktatietoa.
IATA:n pääjohtaja Alexandre de Juniac kävi 20.11. Helsingissä puhumassa matkailuteollisuuden vaikuttajille todeten mm. että lentoliikenteen osuus globaaleista CO2-päästöistä on n. 2 %, ja vaikka lentoliikenne on voimakkaassa kasvussa lentämistä ei pidä demonisoida: ilmailu on toistaiseksi ainoa toimiala, joka on globaalisti sitoutunut CO2-päästöjen vähentämiseen. Niinikään YK:n alainen kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO saavutti vuoden 2016 yleiskokouksessaan historiallisen päätöksen kansainvälisen lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjärjestelmän CORSIAn luomisesta. Voit lukea siitä lisää täällä.
Ilmastonmuutos on vakava asia ja soisikin, että keskustelu myös vaalien alla perustuisi riittävään tietopohjaan. Yksittäisen maan yksittäinen vero – jonka tuotot eivät kanavoituisi nimenomaan ympäristötyöhön – ei ole oikea ratkaisu. EU-alueen lentoyhtiöt ovat jo nyt mukana päästökaupassa, ja sekä kuluttajilla että yrityksillä on mahdollisuus sekä valita käyttämänsä lentoyhtiöt että kompensoida lentojensa hiilijalanjälki.
Kauppalehden 21.11. julkaisema juttu De Juniacin vierailusta