FBTA:n toimikuntajäsenistä koostuva Valmiina lähtöön -työryhmä keskustelee ja etsii parhaita käytäntöjä matkustuksen uudelleenkäynnistykseen pandemian jäljiltä.
Materiaalipankkiin on jo aiemmin lisätty työryhmän laatima linkkikirjasto ja nyt on vuorossa Travel Risk -asiantuntijahaastattelujen sarja. Ensimmäisenä haastateltavaksi asettui TietoEVRY:n Heidi Alho.
Olen Heidi Alho ja toimin TietoEVRY:llä tittelillä Corporate Risk Manager. Aloitin urani Tiedolla vuonna 1999. Vuodesta 2004 lähtien toimenkuvaani ovat kuuluneet osana yritysturvallisuutta ja riskien hallintaa mm. matkustusturvallisuus, matkustuksen riskienhallinta ja vakuutukset. Turvallisuuden piiriin päädyin omien harrastusteni ja intressieni kautta mm. tehtyäni vuosikausia vapaaehtoistyötä Suomen Punaisessa Ristissä.
Miten korona vaikutti yrityksessänne?
TietoEVRYllä yhtiönä on ollut merkittävä rooli digitaalisten ratkaisujen tarjoamisessa ihmisten jäädessä etätöihin ja matkustuksen vähentyessä. Henkilöstöömme pandemia on vaikuttanut laaja-alaisesti jokaisella tasolla paitsi ihmisten työ-, niin myös henkilökohtaisessa elämässä. Matkustusta rajoitettiin nopeasti henkilöstön turvallisuuden varmistamiseksi, matkavakuutuksia ja niiden kattavuutta sekä korvaavuutta selviteltiin ja ohjeistusta lisättiin.
Koska toimintamallimme on globaali, mutta pandemian tilanne vaihdellut maakohtaisesti, olemme joutuneet huomioimaan maanäkökulmia huomattavasti normaalia enemmän. Tilanne vaati paljon miettimistä, sopimista, järjestelemistä ja sopeutumista. Aloitimme nopeasti yhteistyön eri yksiköiden kanssa vastataksemme pandemian tuomiin haasteisiin.
Yhdessä henkilöstöosaston, matkahallinnon, tiedotuksen, turvallisuuden ja kiinteistötoimintojen kanssa pystyimme keräämään yhtenäisen tilannekuvan ja tukemaan työntekijöitämme. Loimme yhteisiä ohjeita ja suunnitelmia ja kommunikoimme yhtenäisesti sekä henkilökunnalle että asiakkaille. Perustimme globaalin sisäisen tietopankin, johon keräsimme faktoja ja ohjeita luotettavista lähteistä.
Miltä tulevaisuus liikematkustuksessa näyttää?
Yritysten matkustuksen avaaminen tulee olemaan haasteellista, ja kun se tapahtuu, matkustajat tulevat tarvitsemaan uudenlaista tukea, apua ja tietoa. Myös työntekijä, joka ennen matkusti 150 kertaa vuodessa naapurimaihin, on uuden edessä: tilanteet ja ohjeistukset muuttuvat edelleen nopeasti ja jatkuvasti. Matkustusriskit ovat muuttuneet toisenlaisiksi.
Kaikki matkustajat eivät ole vielä sisäistäneet, ettei paluuta entiseen välttämättä ole: matkustus-, hotelli-, kulttuuri- ja ravintola-ala ovat kokeneet todella kovia, ja niiden elpyminen tulee viemään pitkään. Vaikutusta tulee olemaan myös sillä, miten matkapalveluiden tarjonta palautuu ja kehittyy pandemian jälkeen. Palaavatko esimerkiksi lento- ja junayhteydet pandemiaa edeltäviin määriin ja millainen hintakehitys tulee olemaan.
Pandemia on rohkaissut henkilöstöämme omaksumaan entistä enemmän vaihtoehtoisia toimintatapoja matkustukselle ja rutiinitapaamiset hoidetaan varmasti jatkossakin digitaalisten työkalujen avustuksella. Uskomme, että asiakastapaamisiin liittyvä matkustus elpyy hitaasti pandemiaa edeltävälle tasolle, sillä innovointi tapahtuu usein parhaiten kasvokkain.
Pyrimme yhtiönä toimimaan aina vastuullisella tavalla ja minimoimaan toimintamme kielteiset vaikutukset ympäristölle vähentämällä merkittävästi liikematkustusta ja siihen liittyviä päästöjä. Tämä tavoitteemme tukee siis virtuaalisten ja hybridikokousten järjestämistä jatkossakin matkustuksen sijaan.
Jos mikä tahansa olisi mahdollista, mikä olisi mielestäsi hyvä matkustukseen liittyvä ratkaisu?
Jatkossa matkustuksen sujuvuus ja ohjeiden selkeys tulee olemaan keskeinen tekijä. Julkinen digitaalinen ratkaisu, josta automaattisesti saisi ladattua kaiken tarvittavan matkustustiedon ja -dokumentit esimerkiksi passiin, olisi merkittävä helpotus matkustuksen tueksi.